woensdag 7 december 2011

Botox uit een potje!

Botox injectie in de kleine
spiertjes onder de huid
Botox, er is veel over te doen. Je gebruikt het tegen je rimpels, tegen migraine en zelfs tegen overmatig zweten. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Maar wat is nu eigenlijk botox en wat doet het voor je.


Wat is het
Botox is een eiwit die afstamt van het botulisme. Botuline Toxine heeft als geneesmiddel twee effecten:
  • Het blokkeert de prikkeloverdracht naar de spieren, hierdoor neemt de werking van de spier af of komt helemaal stil te liggen
  • Botuline toxine blokkeert de werking van de zenuwen die de zweetklieren prikkelen, hierdoor voorkom je dat de klier zweet produceert.
De botox wordt met een fijn naaldje in de spiertjes onder de huid gespoten. Het wordt vooral gebruikt tegen fronsrimpels op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen en tegen de kraaienpootjes aan beide kanten van de ogen.
Populair
In de loop der jaren is Botox erg populair geworden om verschillende redenen; Het gebruik van botox is minder ingrijpend dan een facelift, je hoeft immers niet met je hoofd in een verband te lopen, en je ziet veel sneller resultaat. Ook is een botox-behandeling een stuk goedkoper dan een facelift.
Kraaienpootjes worden vaak behandeld met botox
Maar zoals aan alle behandelingen zit ook aan botox een nadeel. Het resultaat is niet blijvend, na een maand of zes is het uitgewerkt. Helaas zijn er ook mensen die allergisch reageren op de behandeling.

Uit een potje
Er wordt momenteel gewerkt aan de ontwikkeling van een botox produkt dat als een crème op de huid aangebracht kan worden. De crème kan dan door de huid heen oppervlakkige spiertjes ontspannen. Deze crème zou goed gebruikt kunnen worden voor de behandeling van kraaienpootjes, maar ook moeilijk te behandelen gebieden rondom de mond en op de wangen zijn geschikt voor de crème die onder de naam Revance op de markt zal komen. Het is ook de bedoeling dat de crème zal worden ingezet tegen overmatig transpireren. Jammer genoeg is de crème (nog) niet beschikbaar voor thuisgebruik, je zult er dus nog steeds voor naar een kliniek moeten.